top of page

MEKLĒT DARBU ARĪ IR DARBS

„Atrodi darbu, kas tev patīk un tev nekad vairs nebūs jāstrādā” (Konfūcijs)


Ja esi kādreiz bijis darba meklējumos, tad droši vien piekritīsi, ka meklēt darbu – tas arī ir darbs. Tieši tā - darbs, kurš prasa atbilstošu sagatavotību un zināšanas, lai no īslaicīga darba meklētāja, nekļūtu par ilgstošu darba meklētāju. Tādēļ no tavām prasmēm orientēties šādā dzīves situācijā, vislielākajā mērā būs atkarīgs rezultāts – cik ātri un cik veiksmīgi būsi ticis pie jauna vēlamā vai pat sapņu darba.

Varētu likties, ka saskaroties ar darba meklējumiem, visi cilvēki ir vienādā starta punktā, tomēr tā gluži nav. Līdzīgi, kā veicot citus pienākumus, daži ir vairāk, citi mazāk sagatavoti arī darba meklējumiem. Ja esi noskaņots nopietni pievērsties šim jautājumam, droši vari izmantot VIPCV konsultācijas. Taču vari šajā piedzīvojumā doties arī pilnīgi patstāvīgi! Meklēt darbu ir interesanti, ja zini, kā to darīt. Turklāt, arī šajos meklējumos ir izaugsme, jo, iespējams, caur šo pienāks laiks apzināties, ka esi Veiksmīgi Izcila Persona. Tādēļ parunāsim par dažiem soļiem, kas palīdzēs, lai ikviens varētu kļūt prasmīgs darba meklētājs.


Prasmīgs darba meklētājs

Jauna darba meklējumu starta punkts var būt dažāds: kaut ko mainīt savā dzīvē vai uzsākt savas darba gaitas. Ar ko sākt? Neatkarīgi no tā, vai ir iepriekšējā darba pieredze, vai nē, uzsākot darba meklējumus, ir svarīgi pašam sev apzināties atbildes uz dažiem jautājumiem: pirmkārt - kas es esmu kā darba meklētājs (gan no profesionālā viedokļa, gan kā personība), un otrkārt – ko es vēlos (kas patīk, uz ko tiecos). Ja pirmajā brīdī atbildes liekas pašsaprotamas, tad iespējams, neesi novērtējis, kādas iespējas dzīves analīzei paver jauna darba meklēšanas laiks. Iespējams, ka vienīgais, ko vēlies, ir atrast darbu – jebkādu, galvenais, lai par to tev maksā. Ja tā, tad diez vai tu šo lasīsi tālāk. Tomēr, ja apzinies, ka darbā cilvēks pavada aptuveni vienu trešdaļu no savas dzīves, tad, visticamāk, vēlēsies kļūt lietpratīgs darba meklēšanas jautājumos, lai spētu ieiet jaunā, pēc iespējas kvalitatīvākā, savas dzīves posmā.


Meklēt darbu ir interesanti


Ar atziņu, ka meklēt darbu arī ir darbs, no VIPCV konsultācijas aiziet teju katrs otrais cilvēks, apzinoties savu patieso iesaisti jauna darba meklēšanā.

Cenšos parādīt klientam, ka tas var būt arī interesants process, kuram nepieciešams ievērojams laiks – reizēm paiet pat vairāki mēneši garajā atlases procesā, ko organizē uzņēmums vai ārpakalpojumu sniedzējs /atlases kompānija. Tas prasa iekšēju koncentrēšanos un tūlītēju gatavību atsaukties uz jebkuru interesi par savu nosūtīto pieteikumu konkrētajai vakancei. Ko darīt, ja esi kandidējis uz vairākām vakancēm? Kā mobilizēties un būt fokusētam, lai radītu profesionālu iespaidu, saņemot ilgi gaidīto zvanu vai ziņu? Ierosinu sevi laicīgi sagatavot.

Daži ieteikumi, ko darīt un kā vieglāk atrasties gatavībā.



Ko darīt:

  • ja liekas: “Visa kā tik daudz…”

Darba meklēšanas laikā pieraksti ziņas par uzņēmumiem un amatiem, uz kuriem esi sūtījis savu CV. Svarīgs moments – turēt sarakstu tuvumā, lai vajadzīgā brīdī var tajā ieskatīties un justies pārliecinoši pēkšņās telefona sarunas gadījumā. Der zināt, ka darba devējs novērtē pārliecinātību, jo tava balss ir vienīgā, ko viņš tajā brīdī uztver. Sarunā tiks novērtēts viss – sarunas saturs, maniere, attieksme, valodas lietošana. Attiecīgi – jo augstāka līmeņa amatam esi pieteicies, jo tas ir svarīgāk. Atceries, ka šī saruna radīs pirmo iespaidu par tevi kā kandidātu uz izvēlēto amatu.


  • ja liekas: “Neko neatceros”

Ja sarunas laikā neatceries kādu svarīgu faktu vai konkrēto vietu, kur sūtīts CV, atzīsti to sev un centies iespējami neitrāli pajautāt: “lūdzu, atgādiniet man, kā… vai kur…?”, vai arī: “kas ir būtiskākās detaļas….?“ – pēc konteksta veidojot jautājumu, kura atbilde palīdzēs atcerēties piemirsto. Tādējādi tu iegūsi papildus informāciju, kura ļaus atpazīt situāciju un turpināt sarunu konstruktīvi.


  • ja liekas: “Nespēju koncentrēties”

Vadi sarunu, uzklausot zvanītāju un reaģējot uz viņa teikto, kā arī godīgi novērtējot situācijas piemērotību sarunai – turpini sarunu, ja ir tam piemērots brīdis, vai arī nosaki sarunai atbilstošāku laiku, ja nav iespējas šajā brīdī koncentrēties sarunai. Nosakot konkrētu laiku, pieraksti to pats sev, lai atcerētos, un – ļoti svarīgi – precizē, kurš kuram zvanīs. Kā jau prasmīgs darba meklētājs, esi pārliecinošs un korekts, tādejādi iegūstot sev laiku sagatavoties svarīgajai sarunai, ko citkārt esi gaidījis.



Darba meklēšanas laiks


Katra tava iniciatīva var būt solis tuvāk jaunajai darba vietai!

Tāpēc esi gudrs un prasmīgs darba meklētājs. Meklē darbu ar prieku un iedvesmu, jo tieši tādus darbiniekus meklē katrs uzņēmums. Nekas neatņem tik daudz enerģijas, kā neatbildēti jautājumi. Tādēļ, ja darba devējs nesniedz tevi interesējošo informāciju, esi aktīvs, uzdodot jautājumus pats! Darba meklēšanas laiks var būt nebeidzamu jautājumu pilns, piemēram:


  • Cik ļoti “iespringt”?

Uzzini, ar ko attiecīgajā brīdī sarunājies telefoniski un kas ir lēmuma pieņēmējs. Noskaidro, pie kādiem nosacījumiem ar šo cilvēku ir iespējama tikšanās. Tāpat noskaidro telefona sarunas nozīmīgumu atlases gaitā.


  • Kas notiks tālāk?

Noskaidro tālāko atlases gaitu – kas kam sekos - lai zinātu kam gatavoties. Ne vienmēr uzņēmumi to pastāsta, tāpēc uzdod šo jautājumu pats. Šo jautājumu var uzdot jebkurā atlases posmā.



Pārvaldi procesus!


Visā atlases laikā esi proaktīvs – izrādi interesi un vēlmi strādāt, pats piezvanot uzņēmumam, uz kuru nosūtīts pieteikums, vai bijusi telefona saruna. Precizē jautājumus par konkursa gaitu, vai par savu statusu tajā. Pasīvi gaidot atbildi, tu tērē savu enerģiju un laiku, tādēļ uzņemieties iniciatīvu par savu nākotni. Arī pēc aizvadītas darba intervijas var piezvanīt, lai uzzinātu savu statusu un nākamos etapus, tādējādi iegūstot iespēju plānot savu laiku.


Rudīte | VIP CV

133 views

Recent Posts

See All
bottom of page