top of page

Iekšējā kritiķa ietekme jauna darba meklējumos



Apņemšanās mainīt darba vietu ar iekšējā kritiķa aktīvu klātesamību ir visai mokoša, iztrūkst viegluma, pārliecības un uzdrīkstēšanās. Tāda reiz bija mana pieredze, kad es gatavojos mainīt savu nodarbošanos.




Nepamanāmā iekšējā kritiķa ietekme


Es biju apņēmības pilna, lai realizētu savu ieceri un plānoju darbības, kā uzsākt savu ideju. Neiedziļinoties niansēs, kopumā manī bija vēlme izdarīt uzreiz pareizi un ideāli ar pirmo reizi! Toreiz neapjautu, ka gatavojoties uzsākt savu konsultēšanas praksi, aizejot no algotas darba vides ar 15 gadu profesionālām iestrādēm, es saskaršos ar iekšējo kritiķi, kurš mani sāks kritizēt un virzīs uz perfektu rīcību jau ar pirmo soli, lai būtu ideāla savā jaunajā realizēšanās formā. Manī ieslēdzās tāda kā "poga" - man jāizdara viss pareizi, perfekti un izcili. Man bija sajūta, ka katra kļūda būs dārga un nedrīkstu atļauties kļūdīties. Visam ko daru ir jābūt korekti pēc pieredzējušu konsultantu ieteikumiem gan sociālo tīklu aktivitātēs, gan mājas lapas izstrādē, arī servisa aprakstos un pat kabineta iekārtojumā, nerunājot par pārējām detaļām. Tas bija 6 gadus atpakaļ.


Toreiz biju iekšējā kritiķa varā – pavisam nemanāmi un cieši. Jo tieši viņa acīs man bija jābūt ideālai – kas nedeva tiesības kļūdīties un kļūdu pieņemt kā daļu no procesa, bet uzskata to par neveiksmi. Atklāti sakot - brīžam biju sagrauta savā vēlmē darboties tālāk, citkārt jutu iedvesmu atkal atgriezties apņēmībā turpināt. Pieredzēju tādus kā augšupejas un lejupslīdes mirkļus, kas atņēma enerģiju. Tik spēcīga ir iekšējā kritiķa ietekme, kad neapzināmies to. Tomēr - ir iespēja vadīt sevi, apzinoties tā ietekmi un virzīt sevi produktīvā virzienā panākumiem un pārmaiņām savā dzīvē.


Tā es iepazinu zemapziņas programmu izzinošas metodes, lai sev atgrieztu ticību, enerģiju un varu realizēt savas ieceres. Enerģizējošā atdzimšanas elpošana ir viena no tām, lai atpazītu sevī iekšējās pārliecības un programmas, kā rezultātā ir veidojies iekšējā kritiķa tēls.


Kas ir iekšējais kritiķis?


Psiholoģijā iekšējais kritiķis ir termins, kas tiek izmantots, lai aprakstītu iekšējo balsi galvā, kas dzen mūs uz pareizo, izcilo un ideālo rīcību, uzvedību vai izpausmi. Ja mēs nespējam to īstenot, tas visu laiku apšauba, pastāvīgi izsaka negatīvus komentārus un vērtējumus pašam par sevi kā personu, liek apšaubīt sevi, kura nav ideāla. Ar laiku mēs pat asociējamies ar šo balsi galvā, kas sāk skanēt kā iekšējo domu radio ar nemitīgu paškritiskas, nosodīšanas un negatīvu frekvenci pašam par sevi. Turpinot tam būt noteicējam, tas izraisa pašpārliecinātības trūkumu, zemu pašvērtējumu un emocionālu diskomfortu. Aizsākumi nāk jau no mazotnes, kas saistīts ar iekšējām pārliecībām un uzskatiem, atstājot iespaidu tagadnes brīdī.


Saruna ar iekšējo kritiķi bieži vien izvēršas kā spēcīgs dialogs pašam ar sevi, kas var ievērojami kavēt ne tikai personīgajās attiecībās, bet arī karjeras izaugsmē vai spēju mainīt darba vietu un atrast jaunu nodarbi. Kritiskās domas kopumā traucē profesionāli attīstīties vai pilnveidoties kā profesionālim. Vēl varētu teikt, ka iekšējā kritiķa spēks ir atspoguļot iekšējo emocionālo un psiholoģisko ievainojamību, kuru ir vērts sevī papētīt, lai mazinātu šī tēla ietekmi turpmāk. Tās ir zemapziņas programmas, kuras var mainīt.



Vai iekšējais kritiķis ir visu laiku klātesošs?



Iekšējā kritiķa balss var parādīties dažādos dzīves brīžos, un tās aktivitātes intensitāte var mainīties atkarībā no situācijas un emocionālā stāvokļa.


Tā nav aktīva visu laiku, bet bieži vien ir vairāk klātesoša noteiktos apstākļos, kad esam ārpus komforta, neierastās situācijās, saņemam konfrontatīvu atgriezenisko saiti, salīdzinām sevi ar citiem, izaicinājumu un jaunu situāciju priekšā, paaugstinātas spriedzes laikā, pieņemot svarīgus lēmumus, zema emocionālā brīdi vai pat esot nogurušam.


Iekšējais kritiķis var klusēt un paslēpties aiz emocijām, kad jūties vainīga, kad jūties slikti par izdarīto vai pateikto, pat arī mirkļos, kad jūties nevajadzīga un piemeklē pamestības sajūta.


Tā ir viņa klusā un nemanāmā ietekme.




Iekšējā kritiķa izpausmes karjeras maiņas brīdī.


Iekšējais kritiķis bieži vien liek šaubīties par savām spējām un sasniegumiem, kā rezultātā izjūtam pašpārliecības trūkumu. Doma par sevi "Es neesmu pietiekami labs" vai "Es neesmu kvalificēts" var mazināt pašpārliecību, kas nepieciešama, lai veiksmīgi piedalītos darba intervijās vai uzdrīkstētos pieteikties uz augstāka līmeņa amatiem, vai izstrādātu spēcīgas personības CV ar profesionālajām stiprajām pusēm kā kompetencēm. Šīs šaubas var liegt izvirzīt sev izaicinošus mērķus vai sasniegt sirds mērķus.


Turpinoties negatīvo domu radio ietekmei var pastiprināties bailes no neveiksmes. Iekšējā kritiķa tēls var pārspīlēt iespējamās neveiksmes sekas un liek izvairīties no risku uzņemšanās. Tas var rezultēties tajā, ka izvēle palikt pašreizējā darbā pat jūtoties neapmierinātam ir drošāk. Bailes no nezināmā un iespējamām neveiksmēm jaunas darba vietas meklējumos izraisa pastiprinātu stresu un paliekam turpat ar iekšējo domu "Ir labi kā ir, piecietīšu" vai "Nav vērts censties", vai "Kur garantija, ka citur būs labāk?" Atpazīsti domas sevī?


Iekšējā kritiķa pastāvīgā klātbūtne var izraisīt stresu, trauksmi un apātiju. Šie emocionālie stāvokļi var būtiski mazināt enerģiju un motivāciju meklēt jaunas iespējas. Trauksme var arī negatīvi ietekmēt darba interviju sniegumu, radot papildus spiedienu un nervozitāti, paškritikas rezultātā rodas emocionālās problēmas.


Nenoliedzami, iekšējais kritiķis liek koncentrēties uz kļūdām un trūkumiem vairāk kā sasniegumiem un stiprajām pusēm. Tas noved pie tā, ka nepietiekami novērtējam savas prasmes un pieredzi, kas varētu būt ļoti pieprasītas darba tirgū. Tā rezultātā, nepiesakāmies uz amatiem, kuri būtu piemēroti un kuros varētu sniegt pienesumu uzņēmumam un tiktu augsti atalgots. Tā notiek ar katru, kurš nestrādā ar sevi, kurš ļaujas iekšējam negatīvajam domu radio vadīt profesionālo dzīvi. Turpinot šādā manierē, notiek izvairīšanās no jaunu iespēju izmantošanas. Iekšējais kritiķis var veicināt izvairīšanās uzvedību, kas kavē izmantot jaunas iespējas un veidot noderīgus profesionālos kontaktus. Notiek atturēšanās no koppasākumiem, apmācībām vai jaunu prasmju apgūšanas, jo ir klātesošas bailes no citu vērtējuma vai savas nepietiekamības.


Ja ir jūtama negatīva attieksme pret sevi un nākotni, tas var novest pie tā, ka var zaudēt cerību un ticību, ka vari atrast labāku darbu vai panākt izmaiņas savā profesionālajā dzīvē.



Programmas, kuras aktivizē iekšējais kritiķis


Slēptās zemapziņas programmas, kuras aktivizē iekšējais kritiķis ir daudz un dažādas. Izpēti zemāk esošās, cik tās ir aktīvas un klātesošas šobrīd tavā dzīvē, kuras atpazīsti sevī vairāk. Pamani citas, kuras ir aktīvas un sāc veidot jaunu domu radio savā galvā panākumiem karjerā. Zemapziņas programmas var pārrakstīt, kad sevī aktivizējam jauno programmu. Tiklīdz ieskanās kritiķa balss, tā aizstāj to ar savu vēlamo, izsakot skaļi pie sevis.


 

  • Es neesmu gana labs.

Iekšējā dialogā izskan šaubas par savām spējām un vērtību, uzskatot, ka neesi pietiekami talantīgs, gudrs vai kompetents, lai gūtu panākumus. Jaunā pieeja kā afirmācija un spēka vārdi sev ir:


ES ESMU PIETIEKAMI LABS .

ES ESMU PIETIEKAMI LABS TĀDS, KĀDS ESMU.

ES ESMU UNIKĀLS UN VĒRTĪGS.



 

  • Es nekad nevarēšu izdarīt ( ...kaut ko konkrētu kādā jomā).

Ja šī ir Tava slēptākā doma par sevi, tad tā arī nosaka Tavu realitāti. Iekšējā pārliecība, ka jebkādi mēģinājumi sasniegt mērķus vai pārvarēt izaicinājumus ir lemti neveiksmei var izraisīt bailes uzsākt jaunus projektus vai izmēģināt jaunas iespējas. Jaunā pieeja kā afirmācija un spēka vārdi sev, lai pārvarētu bailes no neveiksmes vari sevi atkārtot:


ES VARU TO IZDARĪT.

ES ESMU SPĒJĪGS SASNIEGT SAVUS MĒRĶUS.

ES TICU SAVĀM SPĒJĀM UN KOMPETENCEI.


 


  • Citi ir daudz labāki par mani.

Iekšējais kritiķis bieži liek cilvēkam salīdzināt sevi ar citiem, uzsverot viņu panākumus un ignorējot paša sasniegumus. Tas veicina skaudību un mazvērtības sajūtu.

Jaunā pieeja kā afirmācija un spēka vārdi sev, lai pārvarētu salīdzināšanas problēmas:


ES ESMU UNIKĀLS UN VĒRTĪGS.

MAN IR SAVAS UNIKĀLĀS STIPRĀS PUSES UN TALANTI.

ES NESALĪDZINOS AR CITIEM, ES UZLABOJU PATS SEVI.


 

  • Es neesmu pelnījis... (piemēram, panākumus).

Uzskats, ka neesi pelnījis gūt panākumus vai būt laimīgs, balstoties uz pagātnes kļūdām vai neveiksmēm. Šī doma var traucēt izvirzīt jaunus dzīves rezultātus un sasniegt tos.

Jaunā pieeja kā afirmācija un spēka vārdi sev, lai pārvarētu sajūtu, ka neesi pelnījis panākumus:


ES ESMU PELNĪJIS PANĀKUMUS.

ES ESMU PELNĪJIS BŪT LAIMĪGS UN VEIKSMĪGS.

MAN IR TIESĪBAS GŪT PANĀKUMUS


 

  • Man neveiksies. Man nesanāks.

Paredzot neveiksmi vēl pirms darbības uzsākšanas, atturi sevi no jebkādām iniciatīvām, jo baidies no negatīvām sekām vai noraidījuma.

Jaunā pieeja kā afirmācija un spēka vārdi sev, lai pārvarētu bailes no neveiksmes:


ES ESMU DROSMĪGS UN UZŅEMOS IZAICINĀJUMUS.

ES DROSMĪGI UZŅEMOS JAUNUS IZAICINĀJUMUS.

ES MĀCOS NO KATRAS PIEREDZES, NEATKARĪGI NO REZULTĀTA.


 

  • Ko citi par mani domās?

Iekšējais kritiķis bieži uzsver bailes no citu cilvēku vērtējuma. Šī doma var kavēt izteikt savas idejas, piedalīties diskusijās vai uzņemties atbildību.

Jaunā pieeja kā afirmācija un spēka vārdi sev, lai pārvarētu bailes no citu domām:


ES ESMU BRĪVS NO CITU VĒRTĒJUMA.

ES DZĪVOJU SASKAŅĀ AR SAVĀM VĒRTĪBĀM UN PĀRLIECĪBĀM.

ES ESMU PĀRLIECINĀTS PAR SEVI, NEATKARĪGI NO CITU VIEDOKĻA.


 

  • Man nevajadzēja to darīt.

Pēc jebkādas rīcības vai lēmuma cilvēks var pārlieku analizēt savu rīcību, uzskatot, ka tā bija kļūda un ka viņam vajadzēja rīkoties citādāk.

Jaunā pieeja kā afirmācija un spēka vārdi sev, lai pārvarētu pārlieku analīzi un šaubas:


ES RĪKOJOS AR PĀRLIECĪBU.

ES PIEŅEMU LĒMUMUS AR PĀRLIECĪBU.

KATRS SOLIS, KO ES SPERU, IR SVARĪGS MANAI IZAUGSMEI.


 

  • Es pievīlu citus... ( piemēram, komandu, kolēģus, vadītāju).

Iekšējais kritiķis var pastāvīgi atgādināt par situācijām, kurās uzskati, ka neesi izpildījis citu gaidas, radot sevī vainas sajūtu un nožēlu.

Jaunā pieeja kā afirmācija un spēka vārdi sev, lai pārvarētu vainas sajūtu:


ES PIEDODU SEV UN TURPINU VIRZĪTIES UZ PRIEKŠU.

ES PIEDODU SEV PAR PAGĀTNES KĻŪDĀM.

ES MĀCOS NO PIEREDZES UN VIRZOS UZ PRIEKŠU AR JAUNU IZPRATNI.


 

  • Man nav pietiekami daudz pieredzes/zināšanu.

Uzskatot, ka tev trūkst nepieciešamo zināšanu vai prasmju, lai veiktu kādu uzdevumu, pat ja ir pietiekama kvalifikācija, paškritika izpaužas ļoti augstā mērā.

Jaunā pieeja kā afirmācija un spēka vārdi sev, lai pārvarētu zināšanu trūkuma sajūtu:


MAN JAU TAGAD IR VISAS NEPIECIEŠAMĀS ZINĀŠANAS UN PRASMES.

ES TURPINU ATTĪSTĪTIES.

MAN IR VISAS NEPIECIEŠAMĀS PRASMES, LAI GŪTU PANĀKUMUS.


 


  • Es nekad nebūšu laimīgs/veiksmīgs.

Šī doma var radīt vispārēju bezcerību un pesimismu, liekot sev uzskatīt, ka laime un apmierinātība nav sasniedzami mērķi.

Jaunā pieeja kā afirmācija un spēka vārdi sev, lai pārvarētu pesimismu:


ES ESMU PELNĪJIS BŪT LAIMĪGS/VEIKSMĪGS.

ES ESMU LAIMĪGA UN APMIERINĀTA PERSONA TAGAD

ES IZVĒLOS PIEDZĪVOT PATĪKAMO SAVĀ PROFESIONĀLAJĀ DZĪVĒ.


Kura no frāzēm visbiežāk skan tavā domu radio?

  • Es neesmu gana labs...

  • Es nekad nevarēšu to izdarīt...

  • Citi ir daudz labāki/gudrāki par mani...

  • Es nejūtos pelnījis...



Afirmāciju spēks ir dziļš, kad tiek apvienots ar citām pašizaugsmes metodēm. Ja iekšējais kritiķis ir aktīvs, tas var likt šķēršļus profesionālajā izaugsmē un darba meklējumos. Es aicinu to pavērot savu negatīvo domu plūsmu, lai virzītu to uz atbalstošo domu. Veiksmīga darba meklēšana sākas ar ticības spēku sevī, pozitīvas domas attīstīšanu, savu spēju apzināšanos un produktīvu rīcību sev par labu.


Tu vari apmeklēt terapiju, koučinga sesijas un atbalstošas grupas, bet tikpat labi vari nopietni pievērsies savam iekšējam kritiķim pats un sākt ar to sarunāties atbalstošā veidā - sakot sev spēka vārdus.


Tāds solis var izmainīt tavu līdzšinējo realitāti un palīdzēt pārvarēt iekšējo kritiķi paša spēkiem, lai veiktu nepieciešamās izmaiņas profesionālajā dzīvē.


Es tā darīju 2017.gadā, kad bija mans lielākais dzīves pavērsiens profesionālajā jomā un turpinu darīt joprojām. Šobrīd mans iekšējais domu radio mani atbalsta vairāk kā kritizē un nosoda:


ES ESMU VEIKSMĪGA

MANA PROFESIONĀLĀ IEVIRZE IR AKTUĀLA

MAN IZDODAS VIEGLI UN AR PANĀKUMIEM

ES TICU SEV KATRĀ JAUNĀ IZPAUSMĒ

ES PIEDODU SEV


Tiekamies, ja Tev aktuāli atpazīt zemapziņu programmu ietekmi profesionālās jomās attīstībā.



Kopā katrā solī, Rudīte


Atdzimšanas elpošanas pasniedzēja,

profesionālās pilnveides un personības attīstības koučs



28 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page