top of page

CV IZSTRĀDE VAR PALĪDZĒT MAZINĀT IEKŠĒJĀ KRITIĶA BALSI


Vai spēj iedomāties, ka atklājot sevi caur CV veidošanas procesu, var atbrīvoties no iekšējā kritiķa? CV, kas izceļ profesionālās stiprās puses, spēj pacelt pašapziņu un mazināt iekšējā kritiķa nepamatotos argumentus.


Mūs katru ik pa laikam piemeklē prātā klejojošas neglaimojošas domas pašam par sevi – dažiem tās parādās retāk, citiem biežāk. Šīs domas ietekmē ne tikai mūsu ikdienu, bet arī profesionālo izpausmi.


Daudzi cilvēki dzīvo ar pārmērīgu paškritiku, un iespējams, arī tu. Tā ir iekšējā balss, kas pastāvīgi vērtē un kritizē tavas domas, darbības un attieksmi. Apzināti vai neapzināti tu vari sākt atsvešināties, izvairīties no komunikācijas, atteikties no tikšanās ar draugiem un radiniekiem, kā arī izvairīties no pašapliecināšanās darba vidē. Var šķist, ka netiec pieņemts un viņi nevēlalas sadarboties ar tevi tikai kaut kādu tavu personīgās dzīves situāciju dēļ. Šo fenomenu var dēvēt par mūsu iekšējo kritiķi. Tas mīt mūsos visos un pamostas vissvarīgākajos dzīves brīžos. Tāpēc ir svarīgi saprast, kā to apslāpēt un neļaut tam negatīvi ietekmēt mūsu dzīvi un karjeru.



Iekšējā un ārējā kritika


Mēs sevi kritizējam gan iekšēji, gan ārēji. Iekšējā kritika bieži saistīta ar šaubām par sevi un bailēm no neveiksmes – tas ir mūsu nepietiekamības komplekss. Šādas domas un sajūtas var kavēt motivāciju un pašpārliecinātību. Cilvēki mēdz pārvērtēt savas kļūdas un nenovērtēt savas stiprās puses, kas var novest pie negatīva domāšanas veida.


Ārējā kritika var nākt no darba devējiem, kuri sniedz negatīvu atgriezenisko saiti, kā arī no ģimenes, draugiem vai kolēģiem, kuri var izteikt šaubas par tavām spējām vai izvēlēto karjeras ceļu. Lai gan šāda ārējā kritika reizēm var būt sāpīga, tā var būt arī konstruktīva, sniedzot iespēju mācīties no kļūdām un pilnveidot savas prasmes. Veiksmīgai darba meklēšanai ir būtiski mācīties atpazīt un līdzsvarot gan iekšējo, gan ārējo kritiku.


Profesionālajā izaugsmē mūsu paši lielākie kritiķi nav mūsu draugi, paziņas, ģimenes locekļi vai kolēģi un priekšnieki – tie esam mēs paši! Cilvēki mūsu dzīvēs nekad nevērtēs mūs tik kritiski kā mēs paši, turklāt arī viņus pašus piemeklē tāda pati paškritika. Tas palīdz atcerēties, ka savas karjeras meklējumos un cīņā ar iekšējo kritiķi mēs neesam vieni paši.


Es ikdienā sastopos ar cilvēkiem, kuri pie manis atnāk ar nodurtām galvām, it kā zaudējuši ticību sev. Pēc mūsu konsultācijas, viņiem iedegas uguns, kas bija nedaudz padzisusi – viņi no jauna redz, kas viņi patiesībā ir. Tad nekāds iekšējais kritiķis vairs nespēj ietekmēt viņu pašapziņu. Mana loma ir palīdzēt šo uguni atkal ieraudzīt sevī – es ļauju izstāstīt, rezumēt un pašam saprast, kā atgriezties darba tirgū un kā redzēt sevi jaunā gaismā.


Spēja rast iekšējo pārliecību


Svarīgākais elements, kuru sevī nostiprināt, ir pārliecinātība. Tieši ar profesionālo spēju apzināšanos var veicināt pārliecību un apslāpēt iekšējo kritiķi. Tev var būt grūti atrast darbu personīgu neveiksmju, ilgstošas nenodarbinātības vai negatīvu pagātnes darba pieredžu dēļ. Pašpārliecinātības trūkums var izpausties dažādos veidos – bailēs no atteikuma, paškritikā par prasmēm vai kvalifikāciju, kā arī trauksmē par darba interviju un komunikāciju ar kolēģiem. Šīs sajūtas var izveidot apburto loku, kur bailes liedz izmantot iespējas, tādējādi pašpārliecinātība nevar izveidoties un iekšējais kritiķis turpina traucēt profesionālo izaugsmi.


Pašpārliecinātības atjaunošana ir process, kurā apzinies savas stiprās puses, izvirzi reālistiskus mērķus un izbaudi katru progresa soli. Galvenais mērķis ir rast iedvesmu strādāt ar sevi, un vajadzība pēc darba vai nodarbošanās ir lielisks atspēriena punkts, lai šo mērķi izpildītu.


Veidojot CV, pirmais solis ir domāt un atbildēt uz dažiem jautājumiem par sevi.


  • Par ko es esmu kļuvis šodien, pateicoties iepriekšējai pieredzei?

  • Kādas sadarbības iespējas darba devējam paveras ar mani?

  • Kādas situācijas darba vidē spēju atrisināt?

  • Kas man vislabāk padodas?

  • Kā ar to, kas man padodas, es visefektīvāk varu veikt vēlamo darbu?


Savas vērtības apzināšanās arī izriet no atbildēm uz šiem jautājumiem, jo, kolīdz uz tiem ir rastas atbildes, saproti, ka tev ir daudz ko dot jebkuram darba devējam.


Tici man, darba devēji ļoti labi spēj saskatīt tavu unikalitāti, kad viņi lasa šo informāciju CV aprakstā - tu esi spējis atpazīt savas kompetences un “uzlikt tās uz papīra.”


Pašapziņas spēks


Diemžēl joprojām daudzi cilvēki nespēj sevi veiksmīgi prezentēt CV formātā, jo viņu pieņēmums par CV saturu ir noteiktais standarts, kas ierāmē profesionālo spēju izpaušanu. Raugāmies dziļāk! Ja tu noticēsi sev, tev noticēs arī citi! CV ir profesionālās domas par sevi! Kad raksti patiesos faktus par savu pieredzi, tad tev pašam radīsies kompetences sajūta par sevi.


Lai iemācītos apslāpēt iekšējo kritiķi ir jāveido spēcīga pārliecība par savām spējām. Es piedāvāju šo atbalsta plecu, lai palīdzētu atklāt turpmāko ceļu un apzināties paša profesionālo vērtību.

 

Daži ieteikumi, kā patstāvīgi mazināt iekšējā kritiķa ietekmi:


Veido sasniegumu sarakstu. Atceries savas profesionālās un personīgās veiksmes. Katru reizi, kad iekšējais kritiķis sāk runāt, pārskati šo sarakstu, lai atgādinātu sev par sasniegumiem.


Meklē atgriezenisko saiti. Prasi konstruktīvu atgriezenisko saiti no kolēģiem, draugiem vai apkārtējiem.. Viņu skatījums var palīdzēt objektīvāk novērtēt savas prasmes un sasniegumus.


Iedziļinies sevī ar meditāciju vai elpas praksēm. Regulāra meditācija un intervālā elpošana var palīdzēt nomierināt prātu un mazināt paškritiskās domas.


Iesaisties profesionālās attīstības pasākumos. Apmeklē seminārus, kursus un domubiedru pasākumus. Tas ne tikai uzlabo tavas zināšanas, bet arī veicina pozitīvas profesionālas attiecības un pašapziņu.


Izstrādā sasniedzamus mērķus. Apzinies, kādus rezultātus vēlies sasniegt, sadali lielos soļus mazākos, sasniedzamos. Sasniedzot katru rezultātu - svini panākumus, lai pastiprinātu pārliecību par savām spējām.


Izveido atbalstošu vidi iesaistot apkārtējos cilvēkus. Viņu atbalsts ir ļoti svarīgs. Turi saikni ar cilvēkiem, kas tevi saprot un motivē.


Saudzējošs dzīvesveids kā rūpes par sevi. Pietiekami daudz miega, veselīga uztura un fiziskas aktivitātes palīdzēs uzturēt atbalstošas domas un veselīgu pašapziņu.


Darbs ar iekšējo kritiķi ir nepārtraukts process, kas prasa pacietību un apzinātību. Veidojot CV, vari ne tikai atklāt savas profesionālās stiprās puses, bet arī atgūt pašpārliecinātību un pašcieņu. Atceries, ka iekšējais kritiķis ir tikai viena balss galvā, un mums katram ir vara to apslāpēt un vadīt savu dzīvi progresa virzienā. Spēja redzēt savu spēku un mērķtiecīga pašrefleksija var būt būtiski soļi ceļā uz pašapziņas vairošanos un gandarījumu profesionālajā jomā.

 


Kopā katrā solī, Rudīte


11 views

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page