top of page

DARBA MEKLĒJUMI PĒC PAUZES

Atgriežoties darba meklēšanas vidē pēc ilgāka bezdarba vai citu nodarbju perioda, ikviena prātā var uzvirmot vairāki jautājumi – vai iederos darbā tirgū? Vai spēju strādāt? Vai manī ir tas, ko meklē darba devējs? Vai iederēšos darba vietā? Vai patikšu?


Šie un tamlīdzīgi jautājumi ir visai tipiski, saskarsmē ar jauno izaicinājumu – atrast darbu. Atbilžu meklēšana ārpus sevis te nelīdzēs, bet, ticamāk, novedīs pie iztērēta laika, neticības sev un iedvesmas zaudēšanas, kā rezultātā apņēmība meklēt darbu vienkārši saruks. Taču darba meklēšanas posms var dot prieku, paskatoties uz sevi distancēti!

Patiesībā viss ir vienkārši – kā darba meklētājs, tā darba devējs ir tikai cilvēki. Visi esam apveltīti ar saskarsmes spējām un, pašos pamatos, ar potenciālu pielietot jau esošās zināšanas un arī apgūt jauno. Tādēļ iesākumā nepieciešama sevis apzināšanās – kas es esmu kā darba meklētājs. Tikai pēc tam izpratne par darba sludinājuma piedāvājumu un darba devēja uzņēmuma vide.



Domājot PAR SEVIkas es esmu kā darba meklētājs


Katrs cilvēks ir ar savām spējām un talantiem, savām iemaņām un prasmēm, savu pieredzi un zināšanām. Atbildes par sevi atnāks, veicot nelielu pašanalīzi – pārskatot savas prasmes sākot no vienkāršā, piemēram, elementārām komunicēšanas prasmēm, līdz specifiskām tehniskām zināšanām. Sevis izpratne ir vērtīga, lai saprastu tālāko virzienu un pieņemtu lēmumu savā profesionālajā izaugsmes ceļā. Tādēļ, pirms ķerties pie darba piedāvājumu izpētes, ieskaties sevī! Atrodi savus “trumpjus” un tās savas pieredzes virsotnes, kuras sekmēs ne vien jauna darba atrašanu, bet ļaus ieraudzīt sevī jaunas šķautnes.


Lūk, kā to izdarīt! Ieteicams šo treniņu veikt rakstiski, jo tā savas atbildes uz jautājumiem varēsi papildināt arī vēlāk. Uzraksti atbildes uz jautājumiem:


1. Ko es protu kā “labs cilvēks”? Ieteicams katru atbildi pamatot ar 2 -3 argumentiem, kas to apstiprina. Visticamāk, ka tādu būs vairāk kā 10!


2. Ko esmu iemācījies skolās, mācību un izaugsmes treniņos, semināros?


3. Uzskaitīt prasmes, kuras iemantotas pēdējā darba vietā. Konkrēti!


4. Nosauc 5 vai vairāk iemaņas (vai zināšanas), kuras iegūtas, attīstītas un pielietotas laika periodā kopš pēdējās darba vietas (bezdarba laika posmā).


Atbildes uz šiem jautājumiem, atspoguļos tevi kā personību, ieliekot tavās rokās “laba cilvēka” prasmju sarakstu!


Šādi no malas – it kā distancējoties – būsi radījis portretu par sevi, kā pieredzējušu konkrētās jomas zinātāju, ekspertu vai speciālistu, apkopojot vienuviet arī pēdējā laika posmā iegūtās zināšanas vai iemaņas. Šī uzdevuma veikšana var arī stiprināt savu pašapziņu un ļaut sajust, ka meklēt darbu ir interesanti.

Šīs piezīmes PAR SEVI, ļaus noturēt pārliecības līmeni, iepazīstoties ar dažādo darba sludinājumu prasībām un atbildības līmeņiem. Plašajā informācijā nomaldīties ir viegli. Tādos brīžos atgriezties pie sevis palīdzēs par sevi piefiksēto atbilžu saraksts, kuru ik pa laikam var atkal papildināt.


Domājot - PAR DARBA SLUDINĀJUMU


Darba sludinājumi ir dažādi – no klasiskiem, ar daudz paskaidrojošu informāciju par amatu un darba vietu, līdz mākslinieciskām vizualizācijām, kurās ir maz detalizētas informācijas. Abi nes konkrētu vēstījumu. Šo stilu var un vajag izmantot, pielāgojot un veidojot savu CV atbilstoši sludinājuma noskaņai. To varētu saukt par principu – “savējie sapratīs”.


Ieteikums - izvēloties sludinājumus uz kuriem atbildēt, jāpievērš uzmanību tiem sludinājumiem, kuros minētās prasības ir kontekstā ar tavām prasmēm vai pielīdzināmas tām. Šeit uzskatāmi noderēs saraksts, kuru izveidoji iepriekš, pēc parauga: domājot PAR SEVI.


Ko vajadzētu pamanīt darba sludinājumā ?


1. Kas no tā, ko proti, ir pieminēts sludinājuma saturā?


Tieši tas arī ir jāizceļ, veidojot CV vai pieteikuma vēstuli, un argumentējot ar faktiem un prasmēm par savu piemērotību amatam.


2. Ko no prasītā tu vēlētos apgūt, vai tas varētu būt tuvākās nākotnes mērķos?


Ieraugi to un iekļauj savā CV , lai tas parādītu profesionālu un atbalstāmu vēlmi nākotnes perspektīvām un izaugsmei! Iespējams, ka tas var būt nākamais solis karjerā, balstoties uz iepriekšējo pieredzi.


3. Kas sludinājumā ir tāds, ko vēlētos darīt turpmāk; tāds, kas man ļoti patīk un liek acīm iemirdzēties?

Pamato to ar savām zināšanām un iemaņām, vai “laba cilvēka” iezīmēm, parādot savu entuziasmu un vēlmi “būt iekšā”.


Ieteikums - lasot sludinājumu, vadies vairāk pēc faktiem, ne emocijām, un racionāli izvērtē, cik izsludinātajai vakancei atbilstoša var būt tava kandidatūra.

Lasītājs, kurš saņems tavu CV, meklēs faktus. Nodrošini viņu ar konkrētās jomas un sludinājumā prasīto informāciju par sevi. Tādejādi atvieglosi sevi satura veidošanā, savukārt CV saņēmēju – lēmuma pieņemšanā par tevis aicināšanu uz darba pārrunām.



Domājot – PAR DARBA DEVĒJA UZŅĒMUMU UN VIDI

Arguments – ka tik labi maksā un pārējais jau atrisināsies – noteikti nevar tikt uzskatīts par nopietnu attieksmi.


Izvērtējot uzņēmumu, kura vakancei vēlies pieteikties, pievērs uzmanību uzņēmuma reputācijai un tēlam, ko tas veido par sevi publiskajā telpā. Ir virkne uzņēmumu, kuri apdomīgi rada savu tēlu, piesaistot attiecīgi domājošus darbiniekus un prasot arī viņiem ar savu attieksmi un darbībām iznest radītā zīmola spēku. Saistoties ar šādu uzņēmumu, tā būs arī tava nākotne.


Uzņēmuma vērtību parāda ne tikai tās ārējais tēls. Iekšējās norises un procesu kārtība uzņēmumā nosaka tā ikdienas ritmu, un, stājoties darba attiecībā, jārēķinās, ka šī kārtība noteiks tavu ikdienu darbā. Apzinoties šo iepriekš, var pasargāt sevi no nepatīkamiem pārsteigumiem, vai gluži pretēji – atrast sakārtotu vidi, kurā justies droši.

Vadoties pēc informācijas par uzņēmumu, vari nonākt vidē, kura ir izaicinājumiem pilna un, var gadīties, ka tieši tava iesaiste sakārtos procesus. Šādi ir iespēja sevi attīstīt caur uzņēmuma izaugsmi, gūstot jaunu pieredzi un iemaņas. Ļoti svarīgi ir saprast, uz ko esi gatavs – radīt vai pielāgoties. Meklējot jaunu darba vietu, šo aspektu der paturēt prātā. Noteikti ieteicams runāt par šiem jautājumiem arī ar darba devēju, tādējādi, iespējams, paverot vēl nezināmas durvis darba meklējumos.


Svarīgi saprast, kā starptautisks vai lokāls uzņēmums nosaka iekšējos standartus. Izvērtējiet uzņēmuma vadītājus: vai uzņēmumu vada īpašnieks pats vai algots darbinieks; vai vadošie ir no mūsu valsts vai cittautieši? Ir svarīgi apzināties, ka algas cipars nav vienīgais, kas ietekmēs labsajūtu darba vietā, tādēļ jau laikus ir vērts apsvērt, ar ko vēlies saistīties tuvākajam laikam un kas noteiks tavu nākotnes perspektīvu karjerā.


Darba vieta var nodrošināt kā materiālos labumus, tā arī nemateriālos.


Atbildi pats sevmanā personīgajā vērtējumā darba vietas rentabilitāti nosaka:

# Ienākumi un algas cipars kontā, # bonusi un prēmijas, # papildus labumi un ieguvumi, # sociālās garantijas, # sakari un statuss, # komanda un vide, # zināšanas un stabilitāte, # attīstība un perspektīvas, # lokācija, # birojs, # sociālās aktivitātes # citi tavi varianti…

Apsver - KĀDI?


Jo detalizētāk atbildēsi uz šiem jautājumiem pats sev, jo efektīvāk varēsi novērtēt darba vietu, kurā piesakies, turklāt brīvāk justies arī darba pārrunās. Darba devējam interesē tavas atbildes uz jautājumiem, kas saistīti ar motivāciju pieteikties šim darbam, vai kāpēc esi izvēlējies tieši šo uzņēmumu, un līdzīga satura jautājumi.



Uzdāvini pats sev patīkamas sajūtas meklējot darbu! Kļūsti par prasmīgu darba meklētāju un Veiksmīgi Izcilu Personu, apzinoties sevi kā vērtīgu darba meklētāju un ieguvumu jaunajam darba devējam!

Rudīte | VIP CV



Recent Posts

See All
bottom of page