top of page

IR DARBA PIEREDZE, NAV CV


Apjaušot situāciju, ka priekšā gaidāmi darba meklējumi, šobrīd bez CV neiztikt. Reti vairs kur tiek pieņemts darbinieks pēc rekomendācijām un bez CV. Taču vēl ir amati, kuros darba rokas ir vērtīgākas par pieredzi. Ja ilgstoši vienā uzņēmumā strādājot nav bijusi nepieciešamība pēc CV, tad turpinot izaugsmi un attīstību, to ir vēts sastādīt.

Ir pieredze, nav CV!



Šis apraksts būs vērtīgs tiem, kuriem aktuāli izveidot CV vai arī tā sastādīšana rada grūtības.

Jūs iegūsiet pamatinformāciju - ko tajā rakstīt?




Šī tēma rakstam radās mirklī, kad konsultācijās nonāk cilvēki, ar vairāk kā 20 gadus lielu darba pieredzi, taču bez reāla CV. Izskaidrojums gluži vienkāršs - iepriekš tas nav bijis aktuāls! Darba vietas tika iegūtas caur ieteikumiem. Taču, šobrīd, aizejot no darba, ir pienācis brīdis, kad CV jautājums kļūst aktuāls, lai sevi pieteiktu darba tirgū pēc mūsdienu prasībām. Un tiešām, rodas jautājums – ar ko sākt? Ko rakstīt? Kā sastādīt pārliecinošu CV? Kā sevi pasniegt?


CV nav tikai darba pieredzes apraksts.

CV ir apraksts par Tevi – personību, prasmēm, zināšanām, pieredzi, spējām, redzējumu.

Ticiet man, jo lielāka ir jūsu pieredze, jo vērtīgāks jūs esat kā cilvēks ar savām prasmēm un personības iezīmēm! Tikai, pirmkārt, ir svarīgi pašam pamanīt un novērtēt sevī vērtīgo, otrkārt - to uzlikt uz papīra.


Ar ko sākt?


Veic sevī auditu:

1. Ko vispār esi darījis? Un kas visvairāk sagādā prieku?

2. Ko no visa tā vēlies darīt turpmāk?

Tas ir būtisks aspekts. Ar to tad arī sākt veidot CV stāstu par sevi.


CV ir stāsts par tevi – par zinošu personību.

Kā veidot CV?


Aicinu sākotnēji sastādīt vienu vispārīgu CV. Balstoties uz šīs bāzes, varēsi adaptēt CV funkcionāliem darba meklējumiem. Jāatzīst, ka rekomendēju pielāgot CV katrai vakancei. Tas samazinās risku saņemt atteikumu bez uzaicinājuma uz pārrunām. CV, kas ir sastādīts tieši konkrētam sludinājumam, dos lielāku atdevi, tavs pieteikums būs efektīvāks un tādejādi darba meklējumi kļūs mērķtiecīgāki. Apliecinājums tam, ka CV tev strādā par labu, ir aicinājums uz darba pārrunām.


Tātad, CV saturs veidojas no vairākām tēmām. Iesaku sākt ar 7:


  1. Liec akcentus uz šī brīža iemaņām un kompetencēm. Konkrēti uzskaiti un apraksti tās.

  2. Veido hronoloģisko darba pieredzi kā faktus. No šodienas uz senāko.

  3. Uzskaiti iegūto izglītību – augstskolu diplomus un apgūtās mācības nozarē vai kvalifikācijas celšanai. Piefiksē būtiskākās vai norādi sevis attīstības faktu.

  4. Apkopo vienā rindkopā darba pieredzi, kas ir senāka par pēdējiem 15 gadiem. Iespējams, tai nebūs saistība ar šī brīža pieredzi, taču ir izņēmuma gadījumi.

  5. Norādi valodas prasmes un citas prasmes, kas raksturo tevi kā profesionāli.

  6. Izcel personību, sniedz par sevi raksturojumu, ja zini stila iezīmes – dalies ar tām.

  7. Piemini savu darba stilu, dzīves redzējumu vai vērtības, savu pienesumu organizācijai.

Atceries! Parastie CV ir par pagātni. Tas, kas tu biji toreiz.


Veido savu jauno VIP CV par TAGADNI! Par to, kas esi kļuvis.

Savas zināšanas un darba spējas ataino caur iemaņu un kompetenču stāstu. Pie katra amata, iespējams, vērtīgāk būtu atainot sasniegumus darba vietās, kas apliecina profesionālismu. Kā arī norādīt atbildības līmeni uzņēmuma mērogā.


Ir nianse, ja jauno darbu meklē ar zemāku atbildības līmeni vai mazākā mērogā kā līdz šim pieredze gūta, tad svarīgi norādīt savu motivāciju un sniegt racionālu izskaidrojumu jaunajai izvēlei. Tas būtiski, lai tava pieredze netiktu pārvērtēta un CV būtu tev par labu, un tiktu saņemts aicinājums uz darba pārrunām, kaut pieredze ir augstāka.


Piesakoties konkrētam amatam, norādi atbilstību caur savu pieredzes stāstu. Nodod caur CV aprakstu tā lasītājam (vadītājs, personāla speciālists u.c.) tieši to informāciju par sevi, kas, tavuprāt, nosaka atbilstību. Ar CV saturu un noformējumu vari ietekmēt, ka lasītājs, balstoties uz CV rakstīto piemērotības aspektu, pieņems lēmumu par Tevi – uzaicināt uz pārrunām.


Veido CV saturu saistošu lasītājam. Radi par sevi interesi – kā profesionāli konkrētajam amatam, lai Tu atrisinātu to vajadzību, ko uzņēmums meklē ar izsludināto vakanci. Tu ar savu pieredzi esi tas, kas sniedz risinājumu. Tev ir prasmes tai vajadzībai, ko meklē uzņēmums ar izsludināto konkursa aprakstu. Tu ar CV parādi – ka esi tieši tas cilvēks, ko viņi meklē. Protams, ja tā ir taisnība un saskati savu piemērotību.


Veido interesantu CV aprakstu par sevi, lai lasītājs uzzina par tevi vārāk informāciju kā parastā CV. Radi par sevi interesi, lai rodas vēlme satikties klātienē un turpināt ar Tevi sarunu par uzņēmuma piedāvājumu.


Lai top pārliecinošs CV!

Rudīte | VIP CV

Recent Posts

See All
bottom of page